pierniczki

Miękkie, lekko kruche pierniczki, które nadają się do jedzenia chwilę po upieczeniu. Przepis znalazłam tutaj, stąd też go cytuję.


Składniki na około 55 pierniczków:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 13 dag cukru pudru
- 10 dag masła, roztopionego
- 10 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

ps. pominęłam kakao, może dlatego takie blade są :)

pełnoziarniste muffiny z malinami

Długo się do nich zabierałam, ale w końcu są... moje pierwsze muffinki :) Wersja słodko kwaśna, z malinami. Podpatrzone tutaj, z małą zmianą: mleko zastąpiłam maślanką a mąkę dałam pełnoziarnistą.




Składniki na 10 muffinek:
- 115 g mąki pełnoziarnistej
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 55 g roztopionego masła
- 55 g drobnego cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 200 ml maślanki
- 115 g zamrożonych malin
- cukier puder, do posypania

W jednej misce połączyłam składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszałam ich zawartość razem, na końcu delikatnie wmieszałam maliny.

Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami, każdą wypełniłam w 3/4 ciastem. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC. Mufinki należy wystudzić na kratce. Można posypać pudrem.

zupa krem z cukinii

Na późne obiady w chłodne wieczory najlepsza jest kremowa zupa z grzankami.
A jeszcze jak jest zielona... ;)



Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- plaster selera
- 1 szklanka bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- łyżka gęstej śmietany
- ulubione przyprawy

W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, wrzuciłam do niego pokrojoną w talarki cebulę, cukinię, seler i marchewkę. Chwilę smażyłam, po czym dodałam przyprawy, czosnek i wlałam bulion.  Gotowałam pod przykryciem około 20 minut.  Następnie zmiksowałam i dodałam śmietanę. Przed podaniem posypałam grzankami.

por zapiekany pod beszamelem

Jeden z moich częstych gości na obiedzie: por :D



Składniki:
- 1 por
- 1 łyżka oliwy
- 2 płaty makaronu do lasagne
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Por oczyściłam ze zbędnych warstw i pokroiłam na mniejsze części (według gustu). Tak przygotowane cząstki wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę, przyprawiłam i dusiłam około 5 minut. Płaty makarony zalałam wrzątkiem i zostawiłam na 3 minuty.

Na koniec zrobiłam beszamel: na patelni rozpuściłam masło, dodałam mąkę i mieszałam aż składniki dokładnie się połączyły. Ciągle mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek, dodawałam stopniowo mleko. Na koniec dodałam sól, pieprzem, gałkę muszkatołową i trzymałam sos na ogniu do mometu zagotowania.

Moje naczynie do zapiekania jest wielkości jednego płata lasagne, więc jest to jak na mój gust jedna porcja. Naczynie trochę natłuściłam, spód i boki wyłożyłam jednym płatem makaronu, który posmarowałam łyżką sosu. Następnie wyłożyłam na niego por i polałam żyżką sosu, przykryłam kolejnym płatem makaronu, na nim rozporowadziłam resztę sosu i posypałam żółtym serem. Zapiekałam około 25 minut.

placki z kaszy gryczanej

Kolejna propozycja na placki, czy jak kto woli kotlety z kaszy gryczanej. Może urodą nie grzeszą, ale są smaczne, szczególnie z sosem grzybowym.



Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- 7 łyżek tartego żółtego sera
- 1 duże jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, sos sojowy
- olej do smażenia

Ugotowaną i wystudzoną kaszę wymieszałam z jajkiem, żółtym serem i natką pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Nakładałam małe porcje mieszaniny na rozgrzany olej i smażyłam z każdej strony na rumiano.
W przypadku gdy mieszanka z kaszy jest za sucha i rozpada się podczas smażenia należy pokombinować z dodaniem sera lub jeszcze jednego jajka. Gdy jest za płynna można dodać łyżkę bułki tartej.