marchewkowa zupa kremowa

Uwielbiam zupy, najbardziej gęste zupy kremowe. Pojawi się ich kilka jednak na pierwszy ogień wrzucam zupę z marchewek, prosta w wykonaniu i fajnie smakuje z różnymi wariantami przypraw. Ja najbardziej lubię z dodatkiem curry i słodkiej papryki.


Składniki na dwie porcje:
- 3 duże marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- bulion warzywny, sól, pieprz, bazylia, curry, papryka słod
ka w proszku, gałka muszkatołowa
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- mała cebula
- łyżka masła

- łyżka gęstej śmietany


Cebulę i marchewkę należy obrać i pokroić na mniejsze części. Na łyżce masła podsmażyć cebulę, dodać czosnek i marchewkę i wszystko chwilę potrzymać na ogniu. Do w ten sposób przygotowanych warzyw należy wlać bulion warzywny lub po prostu zalać je wodą i doprawić solą i pieprzem. Gdy marchewka zmięknie (około 20 minut) można dodać przyprawy a następnie całość zmiksować na krem. Na koniec można dodać przecier, który nada zupie wyrazistszego smaku. Doprowadzamy zupę do wrzenia i ściągamy z ognia.

Marchewkową można podawać z grzankami, pieczywem czosnkowym, makaronem lub po prostu wszamać bez dodatków. Często gdy zupa jest już w miseczce wierzch posypuję startym serem i na to układam kilka grzanek. Tym razem posypałam bazylią.