zapiekane ziemniaki

Pomysł zaczerpnęłam z tej stronki.  W taki sposób przyrządzone ziemniaki świetnie wyglądają i tak też smakują. Nie są smażone na głębokim tłuszczu tylko spokojnie pieką się w piekarniku, co bardzo mi odpowiada.

Składniki:
- u mnie jeden owalny ziemniak średniej wielkości (jeśli ma ładną skórkę wystarczy porządnie wyszorować)
- olej do zapiekania, ja dałam 2 łyżki rzepakowego
- grubo mielona sól ziołowa
- świeżo mielony pieprz

Mojego ziemniaka piekłam w małym opiekaczu więc nie podaję temperatury, na pierwsze 15 minut włączyłam tylko grzanie dolne, dopiero jak zmiękł włączyłam dodatkowo górę. Opiekacz jest mały i często górna grzałka, mając bliżej do potrawy, lubi ją przypalić. W takiej sytuacji ziemniak miałby zwęgloną skórkę zanim zdążyłby zmięknąć.

Ziemniaka nacinałam przez całą jego długość, ale zostawiając cienką podstawę, żeby trzymał się w jednym kawałku. Do naczynia żaroodpornego nalałam łyżkę oleju, odrobiną oleju skropiłam również ziemniaka, oprószyłam go solą, pieprzem i wstawiłam do opiekacza. Piekł się około 30 minut.

fasolka szparagowa z pieczarkami i pieczonym czosnkiem


Składniki na 1 porcję:
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 6 pieczarek
- kilka ząbków czosnku (według upodobań)
- 1 cebula
- sos sojowy
- łyżka ghee (lub coś do podsmażenia)
- 2 łyżki startego sera
- natka pietruszki
- makaron, ryż lub co kto lubi

 
Umytą i pokrojoną na mniejsze części fasolkę ugotowałam w osolonej wodzie. Ząbki czosnku w łupinach, skropione oliwą wstawiłam na 15 minut do piekarnika (190 stopni), ważne żeby zmiękły więc trzeba je po tym czasie sprawdzić. Z reguły zapiekam całą główkę, ponieważ zanim trafi on do makaronu kilka ząbków znika :D. Oczyszczone i pokrojone w grube plastry pieczarki podsmażyłam na ghee z pokrojoną w plasterki cebulą. Przyprawiłam sosem sojowym i dodałam ugotowaną fasolkę, upieczone i obrane ząbki czosnku oraz starty ser. Kiedy tylko ser się rozpuścił dodałam makaron i posypałam natką.