cukinia faszerowana

Zainspirowało mnie zdjęcie zapieczonych z serem cukinii w jednej z książeczek kucharskich jakie u siebie odkryłam, oto moja propozycja.


Składniki:
- 2 młode cukinie
- olej do natłuszczenia naczynia
- żółty ser do posypania
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 6 pieczarek
- mała cebula
- 4 czubate łyżki ugotowanego ryżu
- łyżka koncentratu pomidorowego

Na początek należy przygotować sobie ryż, jak napisałam w składnikach do tej porcji wystarczą 4 łyżki. najlepiej od razu natłuścić olejem naczynie w którym będziecie zapiekać i włączyć piekarnik żeby się nagrzewał (do 180 stopni). Cukinie przekroiłam wzdłuż i wrzuciłam do wrzącej osolonej wody, kiedy lekko zmiękną trzeba je wyjąć i zostawić żeby wystygły. Potem wydrążyć z nich miąższ.

Czas na farsz. Podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki, kiedy zmiękły dodałam miąższ z cukinii, pokrojony czosnek, ryż, przyprawiłam i dodałam łyżkę koncentratu.
Cukinie ułożyłam w naczyniu, napełniłam każdą farszem i posypałam serem i ziołami. W piekarniku powinny posiedzieć około 15 do 20 minut.


Tak przygotowane cukinie mogą posłużyć jako dodatek do obiadu, dla mnie posłużyły jako obiad, z pieczarkami w przyprawach i z surową papryką :)