placki z cukinii

Bardzo lubię cukinię, pod każdą postacią, dlatego pierwszy przepis dotyczy właśnie tej zielonej piękności :) Przepis ten zamieściłam również na www.puszka.pl, bardzo fajna, przepełniona świetnymi pomysłami stronka z przepisami wegetariańskimi.

Oto moje placuszki:


Składniki:
- cukinia
- marchewka
- cebula
- olej
- mąka pszenna
- jajko
- sól i pieprz
- płatki kukurydziane lub bułka tarta jako panierka

Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pokrojoną cebulę zrumienić na patelni i dodać do startych warzyw. Dodać do nich jajko i czubatą łyżkę mąki (dać tyle, żeby masa się w miarę trzymała), doprawić solą i pieprzem. Uformować nieduże placki i panierować w rozgniecionych płatkach kukurydzianych, smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni do momentu aż się zrumienią. Masa jest początkowo trudna do okiełznania, lecz kiedy placek znajdzie się na patelni kłopot z głowy, wystarczy, że jedna strona się przypiecze, a placek zachowa swój kształt.

inny wariant:
Można się nie bawić z panierowaniem, wystarczy wszystko wymieszać, oprócz panierki :) i smażyć jak placki ziemniaczane, też świetnie smakują.

można też tak:
Jeśli ktoś nie ma w ogóle czasu można cukinię pokroić w plasterki i w takiej postaci usmażyć, najlepiej posolić na koniec wtedy cukinia nie wypuści soku i będzie jędrna.





wpis inauguracyjny :)

Rozpoczynam dla zabawy, chociaż czy to pociągnę pewności nie mam. Z czasem okaże się czy wystarczy wytrawałości lub po prostu czy mi się nie znudzi . Wszystko ma swoje miejsce więc i moje poczynania w kwestii kulinarnej niech mają swój kącik. Na pierwszy ogień pójdą przepisy z moich zmagań z gotowaniem potraw wolnych od mięs. Będą one urozmaicone zdjęciami, które często robię potrawom które jadam. Do dzieła!