zupa pomidorowa

Odkąd pamiętam pomidorowa należała do moich ulubionych zup. Na pytanie mamy co na obiad zawsze odpowiadałam "pomidorowa z makaronem" :) Są różne warianty na pomidorówkę, oto moja ulubiona wersja: gęsta i mocno kwaskowa.

Składniki na 2 porcje:
- 1/2 czerwonej papryki
- puszka pomidorów bez skórki (świetna jest z bardzo dojrzałych, słodkich, świeżych pomidorów)
- mała cebula
- kawałek pora
- mały ząbek czosnku
- mała marchewka
- szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ewentualnie koncentrat (jakby okazała się za mało kwaśna)
- łyżka oliwy
- zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku

dodatki:
makaron (ja tym razem dałam pomidorowo-szpinakowy), często też posypuje paskami sera żółtego i grzankami.

Pokrojoną cebulę podsmażam na łyżce oliwy, kiedy zmięknie wrzucam pokrojoną paprykę i marchewkę, por, pomidory razem z zalewą oraz wlewam bulion. Gotuję na małym ogniu do momentu kiedy warzywa zaczną się rozpadać (około 20 minut powinno wystarczyć jeśli warzywa nie były za grubo pokrojone). 5 minut przed końcem gotowania wrzucam drobno posiekany czosnek, zioła, doprawiam koncentratem, solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Na koniec przecieram zupę żeby nabrała gładkiej konsystencji, dodaję jogurt, dodatki i... jem :)