tosty francuskie

Kiedy byłam młodsza z kuzynem robiliśmy sobie smażony chleb maczany w jajku. Do tej pory nie wiedziałam, że nasze szybkie danie nazywa się tostem po fracusku ;D Dzisiaj mając ochotę na coś ciepłego na śniadanie i ostatnie wiejskie jajko w lodówce zrobiłam sobie takie tosty, do jajka dodałam trochę tartego żółtego sera dla odmiany. A przypomniałam sobie o tym fajnym sposobie na śniadanie kiedy trafiłam tutaj :)

Składniki na 3 tosty:

- 3 kromki białego chleba tostowego (zwykły biały też sie nadaje)
- 1 jajko
-2 łyżki mleka
- sól, świeżo mielony pieprz i odrobina curry dla koloru
- łyżka startego żółtego sera
- masło do smażenia

Z każdej kromki odkroiłam skórkę (ponieważ szybciej się przypieka), którą na obiad zużyję na grzanki.  W misce roztrzepałam jajko z mlekiem, serem i przyprawami. Każdy kawałek chleba maczałam w mieszance jajecznej (tylko chwilę, żeby nie rozmiękły), po czym ułożyłam na rozgrzaną patelnię i smażyłam każdą stronę do zrumienienia. Moja wersja jest na słono więc są świetne w połączeniu ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, na przykład z mieszanką sałat, papryką, pomidorami...