kabaczek w panierce

Najprostszy pomysł na coś jadalnego z kabaczka. Miałam ładny, mały okaz bez pestek (tzn. coś tam miał ale o wręcz mikroskopijnych rozmiarach), dlatego idealnie pasował do zrobienia chrupiących krążków.


Składniki:
- kabaczek
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, zioła prowansalskie
- olej do smażenia

Kabaczek po uprzednim umyciu obrałam i pokroiłam w 0,5 centymetrowe plasterki. W misce roztrzepałam jajko i dodałam do niego kurkumę, sól i pieprz. Do bułki tartej dodałam zioła prowansalskie i szczyptę kurkumy dla koloru :) Plastry kabaczka maczałam w jajku i obtaczałam w bułce tartej. Smażyłam je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony i odkładałam na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju.

Można je podawać jako przystawkę lub jako składnik obiadu. Ja dzisiaj miałam do nich surówkę z kiszonej kapusty i świeżej papryki oraz sos pieczarkowy.