Kolejna propozycja na placki, czy jak kto woli kotlety z kaszy gryczanej. Może urodą nie grzeszą, ale są smaczne, szczególnie z sosem grzybowym.
Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- 7 łyżek tartego żółtego sera
- 1 duże jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, sos sojowy
- olej do smażenia
Ugotowaną i wystudzoną kaszę wymieszałam z jajkiem, żółtym serem i natką pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Nakładałam małe porcje mieszaniny na rozgrzany olej i smażyłam z każdej strony na rumiano.
W przypadku gdy mieszanka z kaszy jest za sucha i rozpada się podczas smażenia należy pokombinować z dodaniem sera lub jeszcze jednego jajka. Gdy jest za płynna można dodać łyżkę bułki tartej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz