Składniki:
- chleb tostowy (jedna kromka na jedno jajko)
- jajko (od kurki biegającej po podwórku jeśli macie możliwość)
- masło, olej z pestek winogron
Za pomocą małej miseczki (może być kieliszek) wykroiłam w kromce chleba otwór. Na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą (mieszam żeby masło się nie przypalało i nie wyobrażam sobie jajka bez posmaku masła) smażę jedną stronę chleba, kiedy się zrumieni przekładam na drugą stronę i wbijam jajko w zrobiony wcześniej otworek. Solę, posypuję pomidorami i świeżo mielonym pieprzem, Przykrywam i smażę aż jajko się zetnie. Zamiast przykrywać można obsmażyć i drugą stronę, ale wtedy traci ładny wygląd :)
Jako dopełnienie śniadania oczywiście jakieś świeże warzywko i coś zielonego do posypania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz