jajko w grzance

Składniki:
- chleb tostowy (jedna kromka na jedno jajko)
- jajko (od kurki biegającej po podwórku jeśli macie możliwość)
- sól, pieprz, suszone pomidory
- masło, olej z pestek winogron

Za pomocą małej miseczki (może być kieliszek) wykroiłam w kromce chleba otwór. Na rozgrzanej patelni z masłem i oliwą (mieszam żeby masło się nie przypalało i nie wyobrażam sobie jajka bez posmaku masła) smażę jedną stronę chleba, kiedy się zrumieni przekładam na drugą stronę i wbijam jajko w zrobiony wcześniej otworek. Solę, posypuję pomidorami i świeżo mielonym pieprzem, Przykrywam i smażę aż jajko się zetnie. Zamiast przykrywać można obsmażyć i drugą stronę, ale wtedy traci ładny wygląd :)
Jako dopełnienie śniadania oczywiście jakieś świeże warzywko i coś zielonego do posypania.

0 komentarze:

Prześlij komentarz