Dzisiaj śniadanie z avocado, czyli zielona pasta na kanapki. Moją ulubioną jest najprostsza wersja bez dodawania serków, szczypiorków, ogórków i tym podobnych. Wystarczy mieć w posiadaniu:
- 1 dojrzałe avocado
- kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól i pieprz lub sos sojowy
Avocado rozdrobniłam widelcem na pure, przyprawiłam i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Cytrynę można pominąć, ale ja uwielbiam jej orzeźwiający smak w połączeniu z avocado. Tak przygotowaną pastę nakładam na podpieczony, chrupiący chlebek i dla towarzystwa dokładam pomidora z bazylią. Moim zdaniem avocado i pomidor to dobrana para :)
Warto zapamiętać:
Obrane avocado, a tym bardziej taka pasta nie może sobie bezkarnie stać ponieważ straci swój fajny zielony kolor. Znalazłam informację, że jeśli w niewykorzystanej połówce avocado zostawimy pestkę to nie powinno ciemnieć. To samo tyczy się pasty, pestkę należy umieścić w pojemniku z pastą i zamknąć dopływ powietrza.
0 komentarze:
Prześlij komentarz