Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po kawałku: marchewka, seler, korzeń pietruszki
- bulion warzywny
- jogurt naturalny do dekoracji
- bazylia, słodka papryka w proszku
- jogurt naturalny do dekoracji
- bazylia, słodka papryka w proszku
- oliwa do pieczenia
Przekrojone na pół papryki, po umyciu i oczyszczeniu z ziaren ułożyłam na blaszce do pieczenia, obficie skropiłam oliwą. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler potraktowałam w ten sam sposób, czosnek wrzuciłam w łupinkach. Tak przygotowane warzywa piekły się około 30 minut w temperaturze 180 st. C . Kiedy skórka papryki zaczęła się przypiekać ( czarne plami) jeszcze gorąca wylądowała w misce szczelnie przykryta na kilka minut. Dzięki temu skórka ładnie odchodziła.

Na koniec zmiksowałam wszystko aż nabrało kremowej konsystencji. Każda porcja zupy dostała własnego kleksa z gęstego jogurtu naturalnego :)
Zupa ma przyjemnie słodkawy smak.
0 komentarze:
Prześlij komentarz